Vasapolku

1 km | helppo

Vasapolku on luontopoluista lyhin ja helpoin. Kilometrin mittaisen lenkin voi kävellä vaikka lastenvaunuja työntäen, sillä leveä polku on sorastettu tasaiseksi. Korkeuseroa on viitisentoista metriä. Reitti on merkitty kerällä nukkuvan poronvasan kuvalla. Lenkin voi kiertää kumpaan suuntaan vain. Tässä reitti kuvataan vastapäivään.

Reitin varressa on tietotauluja, joissa Ukselmapään Elskaksi nimetty menninkäinen hauskuutta lapsia ja lapsenmielisiä ja kertoo samalla alueen maisemapiirteistä, jääkauden jäljistä, eläimistöstä ja jäkälistä.

Aluksi kävellään läpi Kiilopään lähtöportista . Pian tullaan risteykseen, jonka ruskeista viitoista löytyy Vasapolku vasemmalle. Ensimmäiset parisataa metriä kuljetaan yhtä jalkaa Poropolun, Kiirunapolun ja Luulammen lenkin kanssa. Risteyksissä on selkeät kartat sekä viitat, ja poronvasa-tunnuksista voi aina varmistaa, että on oikealla polulla.

Noin neljänsadan metrin patikoinnin jälkeen tullaan Kiilo-ojan ylittävälle sillalle. Viehättävä, puhdas tunturipuro on tällä kohdalla matkannut vasta reilun kilometrin ja se jatkaa kiemurrellen Kiilopään päärakennuksen ja saunamaailman ohitse ja yhtyy aikanaan Sivakkaojaan. Sivakkaoja laskee Kakslauttaseen, joka puolestaan yhtyy Tolosjokeen. Tolosjoki virtaa Ivalojokeen, jota pitkin Kiilo-ojankin vedet päätyvät lopulta Inarijärveen. Kiilo-oja on mainio paikka kokeilla puunkappaleesta veistetyn laivan tai vaikka luonnonrisun uintia ja vauhtia.

Sillan jälkeen Vasapolku nousee harvan männikön ja tunturikoivikon muodostamassa metsässä hieman ylämäkeen. Kannattaa katsella taakseenkin, sillä Kiilopää-tunturi näyttäytyy polulle paikoin komeasti. Lopuksi patikoidaan loivaa alamäkeä Kiilo-ojan rantatörmälle, jossa on nuotiopaikka ja lasten leikkipaikka. Tulipaikalta on vain reilut sata metriä takaisin lähtöpaikkaan.