Urho Kekkosen kansallispuisto ja siihen rajautuvat Sompion luonnonpuisto ja Kemihaaran erämaa-alue muodostavat peräti 3000 neliökilometrin laajuisen Koilliskairan. Suurin osa seudusta on vailla merkittyjä reittejä, mikä sopii omatoimisille erävaeltajille.

Koilliskaira on laaja, asumaton ja luonnontilainen erämaa, mutta myös varsin turvallinen vaelluskohde. Autiotupaverkosto on tiheämpi kuin missään muualla maailmassa, tupien välillä kulkee selvä polku ja talvella usein latu. Muista, että helpollakin tupavälillä voi eksyä, lumipyry voi viedä näkyvyyden ja välinerikko voi pysäyttää matkanteon.

Urho Kekkosen kansallispuistoa, kuten muitakin Suomen kansallispuistoja hallinnoi ja huoltaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Metsähallitus tarjoaa UK-puiston länsilaidalla retkeilyneuvontaa nykyisin palvelupiste Kiehisessä Saariselällä. Kiehinen sijaitsee Santa’s Hotel Tunturin ja hotelli Riekonlinnan välissä Gielas-rakennuksessa. Kiehisessä on myös retkeilynäyttely ja luontopuoti. Yhteystiedot: Lutontie 16, 99830 Saariselkä, ukpuisto@metsa.fi ja 0206 39 7200. Hyviä retkineuvoja saa myös Suomen Latu Kiilopäältä.

Retkietiketti

Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle. Ota Metsähallituksen Retkietiketti haltuun ja tutustu aina myös retkikohteesi tarkempiin sääntöihin kohteen sivulla.

Kunnioita luontoa.

Suosi merkittyjä reittejä.
Leiriydy sallituille paikoille.
Tee tulet vain sallituille paikoille.
Älä roskaa.