Maastopyöräily Kiilopäällä

Maastopyöräily sopii jokaiselle ikää tai sukupuolta katsomatta. Kiilopään ja Saariselän ympäristöstä löytyy runsaasti ajettavaa niin aloittelijalle kuin konkarillekin.

Kiilopää tarjoaa erinomaiset puitteet maastopyöräilyyn kesällä, syksyllä ja talvella. Tunturikeskuksen lähiympäristön merkityillä reiteillä eksymistä ei tarvitse pelätä, ja sopivaa pyöräiltävää riittää niin aloittelijalle kuin kokeneelle. Talvipyöräily Kiilopäällä tarjoaa hienon kokemuksen puhtaiden hankien keskellä.

Tunturimaastossa fyysistä haastetta riittää kovakuntoisimmallekin. Toisaalta rauhallisesti edeten ja varsinkin sähköavusteisella pyörällä nautit tuntureista vaikka kuntoilu olisi jäänyt vähäiseksi.

Monesta muusta tunturialueestamme poiketen Kiilopäältä ja sen lähialueilta löytyy paljon vauhdikkaita hiekkapintaisia polkuja. Niistä saamme kiittää jääkautta sekä pohjoisen karua luontoa – maaston humuskerros on monin paikoin ohut. Toki löydät halutessasi myös vaativia tunturikivikoita.

Maasto kuluu helposti, joten on erittäin tärkeää, että pysyt pyöräillessäsi poluilla etkä levennä niitä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa pyöräily on sallittu merkityillä reiteillä muutamin poikkeuksin sekä muutamalla muulla erikseen määritellyllä polulla tai baanalla. Huomioithan, että UK-puistossa reitin pitää olla läpeensä merkitty ollakseen ajamiseen sallittu eli esimerkiksi pelkkä kilometrikyltti risteyksessä tai autiotuvalla ei tee reitistä merkittyä. Mikäli haluat ajaa kansallispuistossa, vastuullasi on selvittää luvalliset pyöräilyreitit vaikkapa Kiilopää-Saariselkä maastopyöräilyreitit -sivultamme tai kysymällä Suomen Ladun yhteistyökumppanin Roll Outdoorsin vuokraamolta.

Kiilopäältä käsin autoileva maastopyöräilijä voi tehdä omia päiväretkiä jopa Lemmenjoelle ja Kaldoaiviin. Raja-Joosepista Anterinmukkaan saa pyöräillä rajavartijoiden erätietä ja lopussa polkua. Huomioithan etenkin kyseisellä reitillä, että olet keskellä erämaata eikä matkapuhelin välttämättä kuulu eli ongelmat niin pyörän kuin kuskin osalta pitää ratkoa itsenäisesti.

Maastopyöräily myös Kiilopään lähituntureilla vaatii ymmärrystä paikallisesta ilmastosta. Kelit voivat muuttua kesälläkin todella nopeasti. Siksi sääennusteet pitää lukea tarkoin. Pakkaa aina mukaan turvallisuusvarusteet kuskille ja huoltotarvikkeet pyörälle. Kännykkäverkossa on laajoja katveita esimerkiksi Rumakurulta Luulammelle ja edelleen Rautulammelle vievässä laaksossa.

Varusteet

Pyöräilijän perusvarustukseen kuuluvat kypärä, vettä, energiaa, ajohanskat, huoltotarvikkeet, kepeä vedenpitävä takki, ensiaputarvikkeet sekä syksyn pimetessä riittävän tehokas lamppu ja varalamppu. Aurinkolasit, eristävä paita ja ohuet vedenpitävät housut kuuluvat kelin mukaan -harkintalistalle. Pyörän huoltoa varten ota mukaan vähintään kaksi sisärengasta, rengasmuovit ja pumppu sekä mielellään myös monitoimityökalu. Jos hallitset ketjun katkaisun ja yhdistämisen, ota ketjun katkeamisen varalle pari ketjulinkkua ja ketjutyökalu. Lukkopolkimien käyttäjä pakkaa mukaan varaklossin eli kengän pohjassa polkimeen kiinnittyvän osan. Renkaanvaihto on maastopyöräilijän perustaito, mutta etenkin erämaisia reittejä varten myös ketjutyöt kannattaa opetella.

Jollet tunne ajoreittiäsi valmiiksi läpikotaisin, ota mukaan kartta tai lataa mittariisi ennakkoon pyöräilyreittisi gpx-jälkenä [linkki reittisivulle]. Jos tukeudut matkapuhelimen karttaan, lataa kartat ennalta, sillä Kiilopään takamaastoissa on katveita kännykkäverkoista.

Katso Kiilopään ja Saariselän maastopyöräreitit reittisivultamme.

Hyväkuntoiset laadukkaat maastopyörät sähköllä tai ilman vuokraat Suomen Latu Kiilopään kumppanilta Roll Outdoorsilta päärakennuksemme alakerrasta. Suosittelemme, että varaat pyörän ennakkoon, sillä pyörät saattavat olla muutoin ajossa. Vuokraamolta löydät kohtuullisen valikoiman varaosia sekä pyöräilytarvikkeita.

Roll Outdoors tarjoaa myös opastettuja maastopyöräretkiä. Helpoiten aloitat maastopyöräilyn Suomen Latu Kiilopään sponsoroimilla viikkolenkeillä.

Varaa välineet ja viikko-ohjelma

Pyöräilytapahtumat

Suomen Ladun maastopyörätapahtuma Kiilopää Open Fell MTB ja sen yhteydessä järjestettävä Kiilopään MTB-viikko vievät osallistujansa alueen parhaille poluille. Tapahtumassa pyöräillään eritasoisissa ajoryhmissä oppaan johdolla. Ryhmiä on aloittelijoista aina hyväkuntoisiin kokeneisiin pyöräilijöihin. Lisäksi ohjelmassa on saunomista, syömistä ja mukavaa yhdessäoloa!

Open Fell MTB-tapahtumassa pyöräilemme pitkin hienoa suurta aluetta, johon mahtuvat esimerkiksi Kulmakuru, Moitakuru, Taajoslaavu, Pääsiäiskuru, Rautulampi ja ehkä jopa Suomunruoktu tai Kopsusjärvi. Kulmakurun reitillä saat tuntumaa Hammastunturin erämaa-alueesta ja kahlaat Tolosjoessa. Ajettavat reitit kertovat monipuolisista mahdollisuuksista Kiilopäällä ja Saariselällä. MTB-viikon ohjelmaan kuuluu lisäksi lähistön merkittyjä metsä- ja tunturipolkuja sekä merkittyjä avotunturipolkuja.

Pääsiäiskurun ja Vellinsärpimäojan välillä sekä Rautulammen kierroksella riittää teknistä haastetta ja upeaa tunturiluontoa. Toisaalta osa latupohjista ja poluista on todella helppoa ja ripeää ajettavaa. Taajoslaavulta länteen vievällä polulla ajankulu unohtuu silkasta ajamisen riemusta.

Kaipaatko kilpailullisia haasteita? Tutustu elokuussa järjestettävään Saariselkä MTB Stages -kilpailuun. Peräkkäisinä päivinä ajettavat kolme maratonmatkaa vievät monille alueen parhaista pyöräpoluista ja -baanoista. Kisareitti kulkee myös Kiilopään tunturikeskuksen ohi. Kaldoaivi Ultra Trail -kisan lämmittelypäivät tai jatkoherkistelyt ajat luontevasti Kiilopään-Saariselän alueella!