LUONTOPOLUT KIILOPÄÄLLÄ

VASAPOLKU

1 km, kesto: 1 h
Sopii koko perheelle (myös pienille)

Vasapolku on suunnattu perheen pienimmille ja elämyksistä innostuville retkeilijöille. Vasapolku lähtee Kiilopään pienemmältä lähtöportilta Kiilo-ojan puolelta. Polun opastetaulut sisältävät luonnontarkkailutehtäviä. Polun kierto kestää n. 1 tunnin. Polun päätepisteessä on tulipaikka sekä leikkipaikka, jossa voi ”kiipeillä kuin karhunpentu”. Polku on kuljettavissa kaikkina vuodenaikoina.

POROPOLKU

5,3 km, kesto: 2-3 h
Sopii koko perheelle

Alkumatkasta polku kulkee Kiilo-ojan vartta. Noin 1,5 km kohdalla kuljetaan Lapin ja Ivalon paliskuntien välisen raja-aidan läpi ja noustaan Ahopään tunturin alarinteeseen. Rengasmainen polku palaa poroaitaa seuraten lähtöpisteeseen. Poropolku on helppokulkuinen, ja kosteimmat paikat on pitkostettu. Polku sopii hyvin aloittelevalle retkeilijälle. Polun voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli haluaa retkelle lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä sekä talviaikaan muita lumikenkäreittejä.

KIIRUNAPOLKU

6 km, kesto: 2–3 h
Sopii koko perheelle

Kiirunapolulle pääsee Kiilopään lähtöportilta. Polku nousee alussa loivasti Kiilopään alarinteellä. Puurajan yläpuolella rinne hieman jyrkkenee, ja samalla maisema avartuu. Kivikkoisimmilla kohdilla on portaat helpottamassa kulkua. Kirkkaalla säällä Kiilopään huipulla voi ihailla Urho Kekkosen kansallispuiston tuntureita idän ja pohjoisen suunnalla. Etelässä siintävät Sompion luonnonpuiston terävähuippuiset Nattastunturit. Kiilopään huipulle matkaa tulee 2 km ja tuolloin takana onkin jo polun haasteellisin osuus. Huipulta polku laskeutuu Kiilopään pohjoisrinnettä alas ja noin 0,5 km jälkeen ylitetään kunnanraja. Sodankylän ja Inarin kunnan raja näkyy kartoilla, mutta aukeassa tunturimaastossa raja ei näy mitenkään. Kunnanrajalta noin 200 m päässä ylitetään Luulammen reitti. Matka jatkuu kohti pohjoista noin 0,5 km verran, jolloin Luulammen reitti ylitetään toistamiseen. Tämän jälkeen viimeiset 2 km polku jatkuu kohti Kiilopäätä. Lopussa polku ylittää yhden Kiilo-ojan latvahaaroista. Talvella polku toimii lumikenkäreittinä. Polku sopii aloittelevalle retkeilijälle. Rengasreitin voi kiertää molempiin suuntiin. Mikäli retkelle haluaa lisäpituutta, voi siihen yhdistää muita reittejä sekä talviaikaan muita lumikenkäreittejä.