11 km | helppo

Toinen Luulammen lenkin huippukohdista on Kiilopään ja Ahopäiden välisestä satulasta eli polun korkeimmalta (475 mmpy) kohdalta aukeava maisema Saariselän sydänosien tuntureille. Jos reitin kiertää vastapäivään, tämä näköalapaikka tulee alkumatkan 2,5 kilometriä pitkän nousun päätteeksi.Tämän jälkeen on kiinnostavaa seurata, miten reitin varteen ilmestyy pienoinen puronliru, joka alamäen aikana kasvaa kunnon tunturipuron mittoihin.

Luulammella on komea rakennus, joka toimii sesonkiaikoina erämaakahvilana. Aukiolon voi tarkistaa esimerkiksi Kiilopään vastaanotosta. Kun kahvila on auki, rakennuksessa nautitaan vain kahvilan antimia. Rakennuksessa on myös hieno näyttely Urho Kekkosen kansallispuiston luonnosta. Muulloin hirsikämppä toimii päivätupana. Yöpymiseen tupa ei ole tarkoitettu, mutta kamiina lämmittää tuvan ja toisaalta suuren kahvilatilan keskellä oleva iso komea avotakka sopii mainiosti makkaranpaistoon.

Luulampi on kaikkineen suloinen paikka. Aurinkoisena päivänä kullankeltaisina hohtavat paljashiekkaiset tievat luovat lammelle erityisen viehättävän tunnelman. Jos joskus, niin Luulammen rannoilla voi todella puhua lähteensilmistä! Heti muutaman kymmentä metriä luoteisemman nuotiokehän luoteispuolella pienen avosuon keskellä on kaksi pyöreää, halkaisijaltaan pari-kolmimetristä tyvenpintaista, kirkasvetistä ja syvää taivaanpeiliä. Toisen pohjahiekka kiehuu hiljalleen, toisen pohja makaa pitkään paikoillaan, kunnes geysirmäisesti vesipatsas tuprahtaa hienoa hiekkaa kieputtaen pintaan. Näitä luonnoniheitä täytyy katsoa kunnioittavasti.

Tämä lähteensilmäpari on hieman kosteassa paikassa. Satakunta metriä vanhaa polkua luoteeseen, Luulammen aivan länsirannalla on heti vanhojen pitkospuiden vierellä yhtä komea ja suuri lähde (19). Myös sen pohja kiehuu, kun pohjavettä purkautu jatkuvasti hienon hiekan lävitse lähteeseen.

Luulammelle asti reitti kulkee samaa linjausta kuin talviaikaan latu. Paluumatka kuljetaan Luulammen kahvilayrittäjän melkein hiekkatiemäistä mönkijäreittiä. Paliskuntien rajaporoaidasta mennään läpi ylimmästä portista, korkealla puuttomassa tunturissa.

Poroaidan portilta on helppo käydä kurkistamassa Kettukuruun. Komealle näköalapaikalle jylhään kivikkorotkoon on merkitsemätöntä, mutta selvää polkua vain muutama sata metriä.