Kiilopään talvipolut

Kiilopäällä ja Saariselällä on talvipyöräilyä ja muuta liikkumista varten laaja verkosto erilaisia ja -tasoisia polkuja. Saariselän alueella kaikki talvireitit ovat monikäyttöreittejä, joilla voi liikkua pyörällä, lumikengillä, kävellen tai polkujuosten. Kiilopään alueella, Laanilasta etelään, löytyy myös pelkästään pyöräilijöille tarkoitettuja reittejä. Myös Kiilopäältä lähtevät luontopolut Kiirunapolku ja Poropolku sopivat talvella lumikenkäilyyn.

Pyöräily ei ole sallittua laduilla tai moottorikelkkareiteillä, koska ne eivät kestä pyörien renkaita sekä törmäysvaaran vuoksi. Lumipeitteisenä aikana voit pyöräillä myös reittien ulkopuolella. Suosittelemme talvella pyöräilyyn soveltuvia talvireittejä.

Avoimilla, puuttomilla alueilla viima voi olla purevan kylmä. Jos on tuulinen sää, metsässä puiden suojassa pyöräily on miellyttävämpää. Jos kohtaat reitillä poroja, ohita ne mahdollisimman rauhallisesti ja huolehdi ettet häiritse niitä niiden omassa elinympäristössä.

Kiilopään talvipyöräilyreitit alkavat Suomen Latu Kiilopään vuokraamon edestä. Reitit on merkitty maastoon sinisillä aurauskepeillä. Risteyksissä on opastekyltit etäisyysmerkinnöillä, sekä risteysnumerot, jotka löytyvät myös reittikuvauksista. Reittien lähtöpisteessä Kiilopäällä palvelee hotelli, vuokraamo, ravintola ja savusauna. Kiilopään vuokraamolla on aukioloaikojen puitteissa toimiva sähköpyörien latauspiste. Sieltä saat myös apua teknisiin ongelmiin.

Talvipyöräilijän etiketti

  • Ota huomioon muut reitillä kulkijat.
  • Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita talvipolulla liikkujia, kuten kävelijöitä ja lumikenkäilijöitä.
  • Huomioi oikea tilannenopeus etenkin kohtaamisissa.
  • Ennen kohtaamista ilmoita tulostasi huikkaamalla iloisesti.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa tai vahingoita huollettua uraa. Talvella rengaspaineiden tulee olla riittävän alhaiset, jotta pyörä ei uppoa hoidetulla polulla ja lukkojarrutuksia tulee välttää.
  • Älä roskaa luontoa vaan vie roskat matkassasi pois.
  • Nauti puhtaassa luonnossa liikkumisesta sekä muista myös velvollisuutesi.

Reittisuositukset talvipyöräilijälle

Lumikenkäilyyn soveltuvia luontopolkuja