Ahopään kierros

14 km | keskivaativa

Ahopään kierrokselle lähdetään Kiilopään pihasta eri suuntaan kuin muille rengasreiteille. Vasapolun tulipaikan vieritse suunnataan lähes luoteis-pohjoiseen ja jatketaan kansallispuiston rajaa noudatellen poroaidan portille. Poroaidan varressa kuljetaan männikössä, mutta kohta käännytään pohjoiseen ja männyt harvenevat tunturikoivikoksi.

Poliisikurun tuntumassa ylitetään avotunturiselänne. Kurun latvalampea ja jylhiä muotoja on helppo käydä vilkaisemassa. Vävypään eteläpuolella laskeudutaan kaunista Ihanakurua myöten alas Rumakurun vanhalle päivätuvalle. Itse Rumakuru ja uudempi päivätupa jäävät puolisen kilometriä risteyksestä luoteeseen.

Rumakurusta Luulammelle johtava reittiosuus on kestävöity lähes hiekkatien levyiseksi ja tasoiseksi, joten astellus on helppoa. Matkalla kannattaa pistäytyä ihastelemassa smaragdinvihreää Pessinlampea, joka on merkityn reitin länsipuolella. Luulampi on suloinen keidas keltaisine hiekkapaljastumineen, lähteineen ja kahvila-päivätupineen. Sen jälkeen palataan Kiilopäälle samoin kuin Luulammen lenkissä.