Kiilopään Tunturihaaste vie osallistujansa vaelluksille Urho Kekkosen kansallispuistoon. Reittivaihtoehtoja löytyy kolmen päivän vaelluksesta koko viikon haasteeseen. Voit vaeltaa päivän taipaleen joko oppaan vetämässä ryhmässä tai itseksesi. Turvapartio varmistaa joka päivä, että myös omatoimiset vaeltajat ovat päässeet perille yöpymispaikalle. Leirissä kelpaa tunnelmoida kuljettua päivää ja ennakoida huomista.

Kaikki vaeltajat lähtevät liikkeelle Suomen Latu Kiilopäältä ja palaavat samaan paikkaan. Reittivaihtoehtoja on kolme: Luirojärven kierros  75 km, Tuiskukurun kierros 55 km, ja Rautulammen kierros 25 km. Reittejä ei ole merkitty maastoon. Päivämatkan voi kulkea joko oppaan johdolla porukassa tai omaa tahtiaan.

Eri matkojen vaeltajat lähtevät liikkeelle Kiilopäältä eri päivinä. Kaikkien vaeltajien maaliintulo ja yhteinen päätösjuhla on lauantaina 9.9.

Luirojärven kierros

Luirojärven kierros on Urho Kekkosen kansallispuiston klassikkovaellus.

Urho Kekkosen kansallispuiston helmi Luirojärvi sijaitsee puiston keskiosissa, Sokostin upeissa maisemissa.  Sokosti on Itä-Lapin korkein tunturi. Luirojärven rannalla on ollut autiotupa ainakin 1700-luvulta alkaen. Tänä päivänä tupia on useampikin, ja lisäksi kulkijaa ilahduttaa avoin sauna.

Voit vaeltaa Luirojärven kierroksen 75 kilometriä joko seitsemässä tai neljässä päivässä.

Seitsemän päivän tahtia etenevän vaellusryhmän päivämatkat ovat 10-24 kilometriä. Luirojärvellä yövytään kaksi yötä. Halutessasi voit pitää Luirolla välipäivän tai lähteä kelin salliessa mukaan valloittamaan Sokostin. Tulopäivä Kiilopäälle on lauantai ja maastoon lähdetään sunnuntaina. Ennen vaellukselle osallistumista on hyvä olla jonkun verran kokemusta rinkan kantamisesta ja hyvä peruskunto.

Nopeampi ryhmä vaeltaa Luirojärven kierroksen 75 kilometriä reipasta tahtia neljässä päivässä. Päivämatkat ovat 15-25 kilometriä. Ryhmä yöpyy Luirojärvellä yhden yön. Tulopäivä Kiilopäälle on tiistai ja maastoon lähdetään keskiviikkona. Nopeatahtinen ryhmä soveltuu kokeneille vaeltajille, jotka haluavat kokeilla pitkien päivämatkojen kulkemista kevein varustein.

Molemmat ryhmät pääsevät Luirojärvellä saunaan.

Tuiskukurun kierros

Tuiskukurun kierroksella pääset tutustumaan avotunturien avariin maisemiin, jylhiin ikimetsiin sekä vaikuttaviin Tuiskukuruun ja Suomujoen Kotakönkääseen. Matkan varrella on huikeaa kelo-, juurakko- ja palokantotaidetta.

Tuiskukurun kierroksen 55 kilometriä vaelletaan viidessä päivässä . Päivämatkat ovat 8-15 kilometriä. Tulopäivä Kiilopäälle on maanantai ja maastoon lähdetään tiistaina. Vaellus soveltuu hyvin ensimmäiseksi pidemmäksi erämaavaellukseksi. Päivämatkat ovat lyhyempiä kuin Luirojärven kierroksella, joten vaelluksella jää hyvin aikaa nautiskella maisemista ja osallistua iltaohjelmaan yöpymispisteillä.

Rautulammen kierros

Rautulammen kierros on muita vaelluksia lyhyempi ja kevyempi, mutta maisemissa se ei jää muista jälkeen. Kolmen päivän vaelluksella pääset nauttimaan avotunturien jylhyydestä, outamaista ja erämaan tunnelmasta.

Rautulammen kierros vaelletaan kolmessa päivässä . Päivämatkat ovat 8-15 kilometriä. Tulopäivä Kiilopäälle on keskiviikko ja maastoon lähdetään torstaina. Vaellus sopii hyvin ensimmäiseksi vaellukseksi.